- Detalii
- Publicat în Luni, 18 Mai 2015 17:36
O pompa de caldura este un dispozitiv care este capabil sa transfere caldura de la un fluid cu o temperatura mai scazuta la un altul cu o temperatura mai ridicata. Pompele de caldura isi datoreaza numele din cauza faptului ca acestea permit caldura sa fie transportata de la un nivel inferior la unul superior, inversand fluxul de caldura naturala care – dupa cum este bine cunoscut – in natura tinde sa fie de la o temperatura mai ridicata la una scazuta.
Prin urmare, functionarea pompei de caldura poate fi comparata cu cea a unei pompe de apa pozitionate intre doua bazine conectate intre ele, dar care sunt situate la diferite altitudini: apa va curge natural din bazinul superior in cel inferior. Este totusi posibil, sa se intoarca apa din bazinul inferior in cel superior cu ajutorul unei pompe, care trage apa din cel inferior.
O pompa de caldura este alcatuita dintr-un circuit inchis, prin care circula un lichid special, refrigerant. Acest fluid capata o stare lichida sau gazoasa in functie de conditiile de temperatura si presiune. Acest circuit este format din:
Ce este si cum functioneaza
O pompa de caldura este alcatuita dintr-un circuit inchis, prin care un lichid special (refrigerant) fluxurile. Acest fluid capata o stare lichida sau gazoasa in functie de conditiile de temperatura si presiune. Acest circuit inchis este format din: un compresor, un condensator, o valva de expansiune si un vaporizator.
Condensatorul si vaporizatorul realizeaza schimbul de caldura, mai exact sunt niste tuburi speciale plasate in contact cu fluidele (care pot fi apa sau aer) in care exista agentul refrigerant. Acesta din urma transfera caldura la condensator (temperatura inalta) si o duce departe de vaporizator (temperatura scazuta).
In timpul functionarii, agentul refrigerant, in interiorul circuitului, sufera urmatoarele transformari:
Condensul: agentul refrigerant de la compresor trece de la stare gazoasa in stare lichida, trimitand caldura catre exterior.
Expansiune: trecand prin valva de expansiune, agentul frigorific se raceste si este partial transformat in vapori.
Evaporarea: agentul frigorific absoarbe caldura si se evapora complet.
Compresie: agentul frigorific in stare gazoasa si la presiune scazuta, care provine de la vaporizator, este dus la o presiune ridicata; in timpul compresiei este incalzit, aborbind o anumita cantitate de caldura.
Eficienta pompelor de caldura
In timpul operarii, pompa de caldura consuma energie electrica pentru compresor, absoarbe caldura din mediul inconjurator, care poate fi aer sau apa si emite caldura in mediul ce trebuie incalzit, la fel fie ca este vorba de apa sau aer.
Avantajul major al acestor pompe de caldura deriva din capacitatea lor de a furniza mai multa energie (caldura de exemplu) decat cea folosita pentru functionare, in masura in care atrage caldura din mediul exterior (aer sau apa).