- Detalii
- Publicat în Miercuri, 25 Octombrie 2017 11:11
Anul trecut, producatorii de pompe de caldura geotermala (GHP) au introdus noi pompe de caldura cu o eficienta ridicata bazata pe tehnologia compresoarelor cu turatie variabila (ASHP). Printre producatorii mari includem Waterfurnace Renewable Energy si ClimateMater, o divizie a LSB Industries LXU.
Sursa aeriana si sursa terestra
Tehnologia cu compresor cu viteza variabila nu a fost limitata la pompele de caldura geotermale (cunoscute si ca pompe de caldura sau geoexchange): aceasta a fost descoperita mai intai in ceea ce sunt adesea considerate rudele mai sarace: pompele de caldura de la sursa de aer.
Ambele tipuri de pompe de caldura utilizeaza un ciclu de racire pentru a extrage caldura din exterior in timpul iernii pentru a incalzi o cladire si a trage caldura din interior pentru a o raci in timpul verii. Aceste pompe utilizeaza bucle mari de tuburi ingropate pentru a schimba caldura cu solul, in timp ce variantele cu sursa de aer folosesc un ansamblu de ventilator si un schimbator de caldura deasupra solului, asemanator cu vaporizatorul, pe un aparat de aer conditionat traditional.
Inainte de aparitia tehnologiei comproseoarelor cu viteza variabila, pompele de caldura cu sursa de aer au fost potrivite numai in zonele cu clima usoara, deoarece performantele de incalzire au scazut rapid la temperaturi sub 4 grade Celsius, in timp ce temperatura aproape constanta a pamantului a permis pompelor de caldura sa functioneze eficient in orice climat. In prezent, cele mai eficiente modele ASHP incep sa piarda o eficienta semnificativa a incalzirii, o schimbare ce le-a facut sa devina mult mai practice.
Cu o tehnologie cu viteza variabila, aceste unitati sunt acum potrivite pentru incalzirea climatului in care temperatura scade ocazional sub – 17 grade Celsius, desi pot necesita o anumita forma de caldura de rezerva. Tehnologia imbunatatita a facut intre timp ca eficienta celor mai bune pompe de caldura cu sursa de aer sa fie echivalenta cu cea a mai multor GHP-uri, mai ales atunci cand sunt utilizate intr-o clima mai putin extrema. Desi, chiar si cele mai bune ASHP-uri sunt inca mult mai putin eficiente decat cele mai bune GHP-uri, economiile de costuri de la distribuirea bucla de la sol si (in unele cazuri) conductele de aer inseamna ca ASHP-urile sunt o optiune economica in multe cazuri.
Pompe de caldura cu sursa de aer in practical
Intr-un articol recent, Marc Rosenbaum, directorul ingineriei la South Mountain Company din Massachusetts, spune ca aproape fiecare cladire in care a lucrat in ultimii ani a folosit aproape exclusiv ASHP.
Exista, binenteles, restrictii. Rosenbaum functioneaza exclusiv pe cladiri foarte performante, super-izolate. De asemenea, el preda un curs de proiectare a cladirilor cu energie neta zero. Si chiar si cu o izolatie superioara, el foloseste alte surse de caldura in cladirile mai mari.
Specialustul in domeniul energiei alternative, Scott Lankhorst, declara ca nu vede cele doua tipuri de pompe de caldura drept concurenti directi. Pompele de caldura geotermale sunt “instalate in mod obisnuit numai in casele cu o suprafata minima, cu camere multiple care necesita livrare directa de caldura”. Acest lucru este in concordanta cu constatarea lui Rosenbaum, conform careia “locuintele super-izolate compacte in multe climate...pot fi adesea incalzite cu o singura unitate de zona...in spatiul principal, atata timp cat usile in alte incaperi raman deschise.”
Concluzie
In timp ce pompele de caldura cu sursa de aer variabila pot fi competitive cu pompele de caldura geotermale in cladirile mai mici, mai bine izolate si clima mai putin extremea, pompele de caldura geotermale raman cele mai eficiente atunci cand este nevoie si de incalzire si de racire.
Totusi, pompele de caldura cu sursa de aer sunt inca departe de a deveni o modalitate de incalzire populara, deocamdata pentru Romania pompele de caldura geotermale raman cele mai bune sisteme de incalzire economice disponibile.